Tebeverkiantiems, kaip „prie ruso geriau buvo“: Овощебаза

Gyvenę sovietmečiu turbūt prisimena, kaip kiekvieną rudenį studentai ir įvairių kontorų-kontorėlių tarnautojai važiuodavo padėti gelbėti derlių: kas į kolūkį bulvių kasti ar obbuoluų skinti, kas į vaisių-daržovių fabriką derliaus doroti. Teko šitas džiaugsmas ir man… 😉 Kažkaip neprisimenu, ar Lietuvoje tranautojai būdavo siunčiami į daržovių saugyklas perrinkinėti ir rūšiuoti visokoio gėrio, nes man pačiam neteko, o va plačiojoje Rodinoje tas reikalas buvo ypač populiarus. Puikus straipsnelis kvadratinėmis raidėmis šia tema:
Каждая организация была прикреплена к одной из многочисленных баз города. Оттуда ежемесячно поступали громадные разнарядки на шефскую помощь. Базы работали круглосуточно, в три смены, первая из которых начиналась в восемь утра и тянулась до четырех. Чаще всего москвичам выпадала первая смена; она считалась как бы равноценной основной работе, и отгулов за нее не давали. Вторая смена была даже предпочтительнее, потому что у людей освобождалось утро, а на базе редко задерживали допоздна. В самые напряженные дни осеннего завоза шефская помощь требовалась круглосуточно; тут начинались скандалы, и многие сотрудники категорически отказывались переходить на ночной образ жизни, грозя увольнением.

Share

grumlinas

Internetuose dar blaškausi kaip Grumlinas
Įrašas paskelbtas temoje istorija ir pažymėtas .Išsisaugokite pastovią nuorodą.

13 komentarų

  1. troy sakė:

    Žinau …. kartą dirbau vyno gamykloje tai teritorijoje irgi leido išgerti prieš išeinant ir greit pro vartus, kol dar blaivas…išnešti ni-ni…

    • Vienais metais dirbome Vilniaus konservų fabrike (karinė katedra neišleido kolūkin), tai džemų ir sulčių išsinešėme, o aš mamą keliems metams aprūpinau konservavimo dangteliais. Taip mes pagal išgales prisidėjome prie TSRS ekonominio smukimo.

      • sulerin (Juri Nowicki) sakė:

        Dabar žinau, ko dėkoti už tą TSRS smukimą 🙂

        • Taip, pas mus dabar pilna „rezistentų“, kurie kovojo su kruvinuoju-režimušš™, vogdami mėsą iš mėsos kombinatų. Jie dabar daugiausiai ir verkia „prie ruso geriau buvo“, nes pavogti nelabai gali

          • sulerin (Juri Nowicki) sakė:

            Taip, po režimo žlugimo daug tokių „kovotojų“ gali atsirasti.

  2. troy sakė:

    http://bormental-r.livejournal.com/18991.html#cutid1

    Geras tekstas apie sovietinę maisto prekių parduotuvę…

    • Rokiškis sakė:

      Na, toje nuorodoje dar ne pati baisiausia Rusija, bet visgi Rusija. Pas mus truputį geriau buvo.

      Tų pačių kaulų (sriubos rinkinių) bent jau kaimų parduotuvėse būdavo visada. Ir pieno paprastai irgi. Bet giminės iš Rusijos tai pasakodavo, kaip gyvena – sviestas pagal talonus, pienas pagal tarlonus, daktariška dešra (ta šlapdešrė) – jiems atrodė, kaip nesuvokiamybė beveik. Jiems netgi lašiniuotis ir kraujinė atrodė, kaip nesuvokiama prabanga – jų galima buvo nusipirkti parduotuvėse laisvai.

      Ir aš atsimenu, kaip tie giminės, atvažiavę iš Rusijos, pirkdavo parduotuvėje grietinę ir ja valgydavo vieną. Matyt, jie jausdavosi panašiai, kaip jaustumėmės mes, šaukštu valgydami ikrus.

    • Ajooo, skaičiau kažkada, ŽVENGIAU

  3. Rokiškis sakė:

    O žinote, ponas Grumlinai, aš vat tokį dalyką galvoju: juk pasaulis nuostabus. Jis nuostabiai pasikeitė, nes dabar yra daugybė žmonių, kurie nesupranta viso to kliedesio. Juk tai puiku, kad tenka aiškinti.

    • Taip, per 20 metų mūsų pasaulis iš esmės pakito. Taip, mes dar prisimename visą šitą briedą (tik nereikia painioti nostalgijos jaunystei su nostalgija praeičiai) ir bandome paaiškinti jaunesniems, koks buvo tas pasaulis, kurio jie išvengė. Ir dabar, lygindami dabartinį gyvenimą Lietuvoje su dabartiniu gyvenimu Rusijoje, galime aiškiau suvokti, kad mes padarėme POSŪKĮ. Kaip bebūtų Lietuvoje, atsiprašanat, chujovai, mes nusukome nuo to kelio, kuriuo mus tempė. Ir tebebando tempti.

    • Metallem sakė:

      Jo, žinot, man irgi smagu darosi, kai jaunimas nebeįsikerta į tuos kliedesius. Kažkaip, atsiranda viltis, kad jie jau yra kitokie nei mes.

  4. Jurkis sakė:

    Ne, bet kaip tai blogai??? Gerai buvo – nereikdavo pamokuosna eiti :). Savaitę taip kokią. O kolūkio valgyklos kokletai toookie skanūs būdavo :).

Komentavimo galimybė išjungta.