Klaipėda – ne mūsų?

Rusijoje pakankamai aukštu lygiu pamažu pradedamos plauti smegenys dėl Klaipėdos priklausymo Lietuvai teisėtumo. Briedas, aišku, bet „lašas po lašo ir kamenį pratašo“. Tad dabar ypatingai svarbu nužymėti Lietuvos-Rusijos sieną ir tai įtvirtinti atitinkamais dokumentais.

Таким образом, Мемель был передан по итогам второй мировой войны именно СССР, а не Литве. Это было признано как союзниками СССР – Англией и США, так и самой Германией в Московском договоре. О передаче этой территории Литве речь, естественно, ни в одном международном документе не шла. Не шла она и во внутренних документах СССР. Отсутствие юридически оформленного акта о передаче Мемельского края Литве признал и бывший президент Литвы Бразаускас. Он, в частности, заявил в 1990 году, что “после войны нет официальных документов о присоединении Клайпедского края к территории Литвы…”. (“Советская Литва”, 8.03.1990). Тем не менее, в 1945 году административно Мемель и прилегающий к нему район странным образом оказался в составе вновь образованной Литовской ССР . (Мемель был занят советскими войсками 28 января 1945 года и после этого явочным порядком оказалась в составе Литвы).
Нахождение Мемельского края в составе Литвы было узаконено лишь указом Президиума Верховного Совета СССР от 20 мая 1950 г., в соответствии с которым в Литовской ССР был образован ряд областей, в том числе и Клайпедская область. Получалась странная картина: русский народ, вынесший на себе основную тяжесть войны против нацистской Германии, получил за это территориальную уступку в виде Восточной Пруссии, которая включала Мемель. Но часть этой территории странным образом досталась литовцам, которые в большинстве своем поддерживали гитлеровский режим. Если передачу Крыма «братскому украинскому народу» еще как-то можно было обосновать, то передача Мемеля литовцам выглядит полнейшим абсурдом.
Впрочем, пока Литва находилась в составе СССР формальная административная принадлежность Клайпеды никого не волновала. Но вот пришла «перестройка». 11 марта 1990 года Верховный Совет Литвы во главе с Витаутасом Ландсбергисом провозгласил независимость. Тут то и надо было бы поставить территориальный вопрос. Мол, Клайпеда была передана Советскому Союзу, а не Литве и если выходите из СССР, то – без Клайпеды. Но этого сделано не было. Вообще законность выхода Литвы из состава СССР еще нуждается в специальном юридическом исследовании. Сделано это было, как известно, на основе Постановления Государственного Совета СССР от 6 сентября 1991 «О признании независимости Литовской Республики». До сих пор вопрос о том, имел ли Госсовет право принимать такое решение, вызывает сомнения. Но это – отдельная тема.

Share

grumlinas

Internetuose dar blaškausi kaip Grumlinas
Įrašas paskelbtas temoje politika ir pažymėtas .Išsisaugokite pastovią nuorodą.

12 komentarų

  1. Rokiškis sakė:

    Straipsnis tai mažai, ką reiškia, bet šiaip tai įdomi čia kontora, kuri tą briedą skleidžia. Kiek peržvelgiau – labai tikslingai veikianti. Konkretus propagandinis organas.

    • Va būtent – vodką srebiančiajai visuomenei juk aišku – yra institutas, yra docentai, yra straipsniai – juk mokslas meluoti negali, tai gal ir teisybę rašo?

  2. troy sakė:

    Nereikia skaityti sovietinių laikraščių. Sveikata brangiau.
    Tada tegu atiduoda geriau Kurilus japonams, Kareliją – Suomijai, Sibirą – Mongolijai ir Kinijai, Karaliaučių – vokiečiams, Kaukazą – Turkijai.

    • Skaityti reikia, bo priešą pažinti būtina. Nebent nervai silpni ar tarybukas viduje sėdi, tai tada paveikti gali 😉

  3. fanta sakė:

    „Skaityti reikia, bo priešą pažinti būtina.“
    Tai kad čia nėra absoliučiai nieko naujo. Visa tai skaitėme 1990-91, laikraščiuose „Sovetskaja Litva“, „Krasnaja Zvezda“, ir pan. Visi tie kučerovai, alksniai, švedai, juonienės- tie žmonės gi neišmirė. Ir gyventi jiems juk reikia: va ir ganosi žmonės atitinkamuose „institutuose“.

    Abejotinas dalykas (diskutuotinas) yra- ar daug „priešo pažinimo“ naudos duoda nagrinėjimas tokių rašliavų. Ir apie nervų stiprumą galima įvairiai pasakyt. Aišku, kad murkdytis mėšle reikia stiprių nervų, niekas nepaneigs. Bet savo noru ne kiekvienas ir ne kasdien nori.

    Gerai, ta proga galiu pavaišint seno mūsų pažįstamo straipsniu. Dar neskaičiau, gal ir tingėsiu. Bet šičia prie komplekto, turbūt, labai tiks. Mėgaukitės į sveikatą. 😀

    http://www.stoletie.ru/obschestvo/kak_sladostno_otchiznu_nenavidet_2011-03-31.htm

    • Matai, visa šita šutvė kurį laiką buvo išsislapsčiusi ir labai nelindo viešumon. Dabar gi Rusijoje galima pastebėti du renesansus:
      1) neostalinizmas (nekreipk dėmesio į prezidento Medvedevo antistalinizmą – jis skirtas daugiau užsieniui, o ir jo politinis svoris niekinis)
      2) sovietinė nostalgija, Belovežo susitarimų revizija (nekalbant apie rusakalbių „gynimą“)

      Tai, kad mes čia susikišome galvas į smėlį ir imituojame, kad nieko baisaus nevyksta – glupstwa. Vyksta Rusijos visuomenės smegenų praplovimas analogiškai nacistiniam smegenų praplovimui dėl Versalio sutarties revizijos. Į ką tai gali išsirutulioti – pavyzdėlį turime, todėl pasikartosiu – priešą pažinit reikia, kad ir kaip nesinori. „Tūkstantį kartų pakartotas melas tampa tiesa“, sakė vienas neblogas ideologas.
      Visa viltis – Rusijos valdančiojo elito suaugimas su Vakarais ir bendras Rusijos nusilpimas. Nes nusmuktkelnė Europa mūsų tikrai negins, jei ką.

      Kaslink tavo minėto straipsnio (aišku, smagu, kad ir pats atidžiai seki priešą 😛 ) – ir aš musėt neskaitysiu – mano peržiūrimi LJiniai neostalinistai irgi ne ką prasčiau parašo 😉

  4. fanta sakė:

    Atidžiai neseku. Dabar specialiai pasikėliau specifinį adresą ir paieškojau, ar nėra ko nors skanaus draugui pavaišinti. 😛
    LJiniai neostalinistai yra svetimi, o Švedas juk mūsų tautietis, beveik lietuvis. (Lietuviškai anuomet mokėjo tikrai ne blogiau už Tomaševskį, dabar gal jau primiršo.)

    • Matomai, Švedas lietuviškai nepamiršo, nes mūsų internetus stebi 😉
      O šiaip, kaip minėjau, matosi kylanti tarybukų įniršio dėl prašiktos TSRS banga

  5. Taškas sakė:

    Gal nesapnavau, kad Chruščiovo laikais tuometinė Kaliningrado sritis buvo pajungiama … Lietuvai.
    Atskiros pramonės šakos buvo pajungtos LŪT ( Liaudies ūkio taryba- совет народного хозяйства) , tiksliai žinau, kad karjerai…
    Tik ūsuotasis Sniečkus sugebėjo atsispardyti nuo kitų ūkio šakų prijungimo Lietuvai.

    Nežinau gerai tai ar blogai, reiktų Buškevičiaus klausti 🙂

    • Taip, liaudies ūkis gi tuomet buvo pertvarkomas teritoriniu principu, žudant ministerijas, kas iš esmės sukėlė visokių žinybų tylų ir atkaklų pasipriešinimą Chruščiovui. O Kaliningraddo sritis aiškiai buvo per maža kažką tokio daryti (bwerods, kone ketvirtis teritorijos, jei ne daugiau buvo karinės teritorijos, užsikr*davome negyvai, apdorodami dėl jų iškarpytą aerofotomuotrauką

Komentavimo galimybė išjungta.