Įvykiai Egipte: neramumai ar revoliucija?

Pamąsčiau, kad reikėtų užsifiksuoti savo pamintijimus apie įvykius Egipte, kad po kiek laiko galėčiau pasižiūrėti, kas buvo „taip“ ir kas „netaip“.

1. Egipto prezidentas Hosnis Mubarakas pasitrauks greitu laiku. Požymiai – JAV jam aiškiai duoda suprasti, kad reikalingos aiškios demokratinės reformos. Na, pradžiai atstaytti nors interneto ryšį. Bet čia jau būtų kaput, nes visas tas judėjimas taptų žymiai labiau koordinuojamas ir žymiai efektyvesnis. Kaslink reformų – pirmi laisvi rinkimai nušluoja Mubarakų klaną be pėdsako. Kitas požymis – saugumo šefo Omaro Suleimano paskyrimas į iki 30 metų neužimtą viceprezidento postą. Kažkadaise pats Mubarakas buvo tuometinio prezidento Anvaro Sadato, nužudyto kariškių už taiką su amžinu priešu Izraeliu, viceprezidentu. Viceprezidentas yra oficialus prezidento įpėdinis, jei pastaarjam kas nors nutiktų. Panašu, kad Mubarakas ruošiasi evakuacijai, o Suleimanas turės srėbti košę. Labai gali būti, kad nelabai ilgai…

2. Protestuotojai labai marga minia – nuo pasaulietinių demokratų iki radikaliųjų islamistų. Pastariesji susispietę į Brolių Musulmonų organizaciją, kurią Mubarakas naikino visais įmanomais būdais. Tačiau, nežiūrint to, Broliai Musulmonai kaip nepriklausomi deputatai, valdo bene penktadalį Egipto parlamento. Manyčiau, kad pirmame etape po Mubarako pasitraukimo valdžią perima Suleimanas, kuris ją perleidžia save vadinančiam opozicijos lyderiu Muchamedui El Baradėjui. Po laisvų rinkimų (pirmų ir paskutinių Egipto istorijoje) valdžią paima Broliai Musulmonai ir turime sunitišką Iraną. Kuriuo paseks kitos arabų valstybės. Netgi panašu, kad Tunise tai įvyks anksčiau nei Egipte, nes ten sugrįžo jų religinis vadovas, išbuvęs tremtyje virš 20 metų – toks vietinės reikšmės ajatola Chomeini.

3. Įvykių eiga labai įdomi: prieš protestuotojus buvo mestos spec-policijos pajėgos su ašarinėmis dujomis ir vandens patrankomis, bet demonstracijų jos neįveikė. Greičiau atvirkščiai. Tada policija dingo iš gatvių (panašu, kad pagal įsakymą), o minia nusiaubė tiek policijos nuovadas, tiek valstybines įstaigas, tiek privatų verslą. Labai panašu, kad tam vadovavo civiliai persirengę policininkai ir saugumiečiai. Siaubimas vyko visos šalies mastu, netgi gūdžioje provincijoje, tik ne visur buvo deginama. Iš kalėjimų, pasinaudoję sumaištimi, pabėgo (nors manoma, kad buvo sąmoningai paleisti) tūkstančiai nusikaltėlių, kurie dabar siaubia miestus. Kadangi policijos nebėra, gyventojai priversti organizuotis į savigynos būrius. Labiausiai tikėtina, kad tai valdžios taktika, skirta įbauginti žmones (ir ypač vidutinę klasę): „pažiūrėkit, kas gausis, kai Mubarako nebebus!“. Įdomu tai, kad tarp kariuomenės ir savigynos suimtų marodierių nemažai policininkų ir saugumiečių, kas patvirtintų tokią teoriją. Nuo marodierių nukentėjo netgi pora mumijų Egipto muziejuje…

4. Labai įdomi padėtis su kariuomene. Pradėjus traukti iš gatvių policiją, miestus užėmė kariuomenės daliniai. Kariuomenė nekonfliktuoja su protestuojančiais, protestuojantys broliuojasi su kariuomene. Egipto paradoksas tas, kad kariuomenė čia nelaikoma valstybės represinio aparato dalimi (kaip kad policija ir saugumas), o labai gerbiama. Nors buvo paskelbta komendanto valanda, ji buvo praignoruota, o kariuomenė nedarė nieko, kad jos būtų laikomasi. Kyla mintis, kad Mubarakas bijo mesti kariuomenę prieš žmones, nes ji šiek tiek nuramino aistras, o va šaudyti į žmones gali atsisakyti. Tada totalus kapiec, jam belieka tik bėgti. O toks kariuomenės buvimas su ginklu ant peties leidžia laimėti laiko užkulisiniams žaidimams.

5. Pradiniame etape demonstracijos buvo tik anti-Mubarakiškos. Deja, JAV administracija tik graudeno Mubaraką imtis reformų, tad egiptiečiams yra aiškiai susidaręs įspūdis, kad JAV palaiko Mubaraką. Dėl tokio glūpo Obamos ir Klinton žaidimo auga antiamerikietiškos nuotaikos. Pakolkas jos akivaizdžiai neišsiliejo, bet visko gali būti. Labai simptomatiškas vieno protestuotojo iš Aleksandrijos pasisakymas per CNN (kuri, matyt, nesusigaudė iškirpti to įrašo): „Amerika palaiko Mubaraką, kuris yra Izraelio draugas. Kai mes nuversime Mubaraką, mes eisime sunaikinti Izraelį“ (nepažodžiui, bet tokia idėja).

6. Saugiausia, panašu, yra kurortuose, kur vietinių bėdžių minios apsiribojo parduotuvių apiplėšimais ir išdaužymais, kol juos išvaikė kariuomenė. Turizmas tebevyksta, tačiau greit užsirauks, jei situacija nebus stabilizuota – kiek gali gulėti viešbučio paplūdymyje ir nepamatyti Senovės Egipto įžymybių? Kita didžiulė bėda – pietinis Egiptas (Luksoras, Asuanas ir t.t.) yra religinio ekstremizmo zona – ten yra Asjūto universitetas, Brolių Musulmonų tvirtovė ir kadrų kalvė. Kai beveik visame Egipte buvo galima judėti laisvai, į nubių kaimą Asuane mūsų grupę personaliai lydėjo saugumo pareigūnas su automatu. Netgi į sinagogą Kaire įėjau su kišeniniu peiliuku, o Abu Simbele peiliukas buvo sulaikytas – tokia aštri ten parengtis prieš galimus teroro aktus.

7. Didžiausia problema, kuri laukia šito regiono, pasitraukus Mubarakui – kaip klostysis santykiai su Izraeliu. Mubarakas buvo taikos garantas ir svarbiausias strateginis Izraelio partneris (ne draugas, bet partneris). Aišku, ne veltui – JAV jį pakankamai rėmė, tačiau apart kai kada pasireiškiančios žodinės negatyvios retorikos Izraelio adresu, jokių konfliktų nebuvo. Dabar gi, subyrėjus Mubarako režimui, galimos artimos ir tolimos pasekmės. Artimos: apnuoginama Egipto/Gazos siena ir per ten Hamazui paplūsta ginklų krioklys, kuris Izraeliui sukelia daug rūpesčių. Galbūt, netgi iki pakartotino Gazos sektoriaus okupavimo, o tada nedidukas karas… Tolimos: denonsuojama Egipto-Izraelio taikos sutartis ir visas geopolitnis jėgų balansas ten lekia velniop. Čia iki didelio karo gali būti nebetoli… Visa viltis, kad netgi Broliams Musulmonams turėtų būti aišku, kad atvirame kariniame konflikte Izraelio įveikti nepavyks. Tačiau visada galima jam nuodyti kraują, remiant Hamazą.

Hmmm, tiek padrikų pradinių pasamprotavimų. Gal totalus briedas, bet įdomu, kaip čia bus toliau.

Share

grumlinas

Internetuose dar blaškausi kaip Grumlinas
Įrašas paskelbtas temoje politika ir pažymėtas .Išsisaugokite pastovią nuorodą.

43 komentarai

  1. Atgalinis pranešimas: Įvykiai Egipte: neramumai ar revoliucija? | Grumlino palėpė

  2. proffanas sakė:

    Bendras vaizdzialis, remiantis dabar turimais šaltiniais, klostosi būtent toks. Gal tik su mažyte korekcija, kad marodierystė ko gero nesustos nei Suleimano, nei Baradėjaus laikais, ir turizmas ilgam užsirauks.

    Nors labiausiai tikėtina versija, kad mes daug ko nežinom, ir reikaliukai pasisuks visai kita linkme 🙂 .

  3. troy sakė:

    Sunitai gal ne tokie aršūs kaip šiitai?
    O koptai? Gal pradžia sukilimo buvo koptų judėjimas?

    • Sunitai ne tokie aršūs, tas irgi duoda vilties. Aišku, visi kartoja mantrą, kad „Broliams Musulmonams nereikia valdžios, nes jie yra adekvatūs“, bet aš bijau, kad jiems tos valdžios reikia
      Dėl koptų nežinau, nes jie realios įtakos ten neturi

    • Line sakė:

      nu jau kam kam, bet koptams tai maziausiai sita revoliucija reikalinga 😉 praktiskai visi pasisako uz Mubaraka, gi pastarasis juos visada uztaria. Kokia apie 80% koptu vel balsuotu uz Mubaraka jei jis dalyvautu rinkimuose. Siaip paemus valdzia broliams musulmonams kas butu salyje, nukentetu netik koptai, bet ir katalikai bei protestantai (ju taip pat yra salyje apie 5 mil.) pirmiausia gi „padarytu“ visus krikscionis, sugriautu baznycias, moterims uzdetu netik „nikabas:, bet „parandzas“ (to nenori ir normalus musulmonai), o tada iseitu kariauti su izraeliu – tai sako koptai…

      • Na šiandien Broliai Musulmonai griežtai atmetė Irano ajatolos Chamenei pareiškimą, kad tai islamo judėjimas ir tai jokia islamo revoliucija

  4. Giedre sakė:

    Dekinga, Grumlinai, uz apsviesta padeti. Nes lietuviskuose portaluose kazkokia poezija surasyta 🙂

    • Prašom, bandau tik sudėstyti kai kurias mintis apie padėtį

    • Taškas sakė:

      Taigi, reiktų šį straipsnį į kokią alfa.lt ar panašų įkelti. Ten matosi po „poezijos“ – iš komentarų – kad visiška nežinia. Pvz. kad šį savaitgalį atostogaut išskrido net du lėktuvai lietuvaičių.

  5. Minis sakė:

    Pas mane per radija sako, kad Obama ir Klinton specialiai labai aptakiai sneka, nes laukia ir ziuri kas gausis. Sako, kad Egiptas strateginis partneris ir Amerikai reiks bendradarbiaut su bet kuo kas ateis i valdzia – real politik.
    Kas idomiausia, dar per radija sako ir kartoja, kad visi isisamonintu, jog Amerikos itaka Egipte ribota ir Amerikos valdzia negali „pastatyti“ sau tinkamo vadovo.

  6. troy sakė:

    O Baradejis? Ar jis nebuvo tarp žmonių radusių masinio naiknimo ginklą Irake ir iš to išplaukintis trumpas jo politinės karjeros laikas?

  7. pukuotuks sakė:

    Trinti: pataisyk, nes dabar 3 puntai du kartu…

  8. Aurelijus sakė:

    tfu, paieška buvo rusiška, na, bet tu supratai.

  9. Aurelijus sakė:

    kariuomenė šauktinių, visi buvę žemdirbiai, bet karininkai – atskira kasta, labai mubarako lepinta. todėl turbūt kol kas ir yra tokia svyravimo pauzė.

  10. Atgalinis pranešimas: Pirmadienio politinis komentaras | veranda su vaizdu į saulėlydį

  11. fanta sakė:

    Man įdomu, kad nesimato revoliucijos vadų. Minios yra, o vadeivų nesimato.
    http://urvas.wordpress.com/2011/01/31/pirmadienio-politinis-komentaras/

    • Tikrai įdomios mintys pas tavi dėl anoniminės revoliucijos

    • Aurelijus sakė:

      čia mums nesimato, nes mūsų medijos (mūsų – tai europietiškos europai, o mūsų žiniasklaidai – net ir labiau amerikietiškos) – jų nemato. egiptiečiai turbūt žino ir savo žmonių teisių aktyvistus (kažkur mačiau neblogą reportažą apie blogerius-kovotojus egipte – egiptas viena iš labiausiai internetizuotų arabų šalių) ir profsąjungų lyderius ir religinius veikėjus.

    • Maumaz sakė:

      Normalus 4th generation arba open-source movement (check „The Sling and the Stone“), todėl lyderių ir nesimato.

      • Šitokia publika tėra tinkama tik griauti, o va statymui reikalingi aiškūs lyderiai, kurie kolkas nesiafišuoja, apart El Baradėjaus, kuriam skirtas laikinos širmos vaidmuo – taip įsisiūbavusi šalis negali būti sutvarkyta demokratų-idealistų, reikalingi drastiški sprendimai. T.y., El Baradėjus yra kelias į chaoso aklavietę ir naują dikatatūrą, kad iš tos aklavietės išeiti.

  12. Taškas sakė:

    Va, ir lietrydis parašė. Apie 16 valandą. Beveik „poezija“ , 1:0 Grumlino naudai 🙂 :

    1294536211-islamo-tyrinėtojas-e-račius-į-gatves-išėjusio-egipto-ir-kitų-arabų-šalių-jaunimo-pažiūros-netapačios-islamistų-siekiams-nuotraukos.htm

  13. -> Rokas Arbušis – būtent taip. Galbūt tam blogeriui Če yra laisvės simbolis be gilesnės analizės, o gal tas blogeris yra realiai kairiųjų/kairuoliškų pažiūrų. Nes Egipte yra pažiūrų jovalas

  14. sherly sakė:

    Uzkniso poezija per LT media, pagooglinau pagal egipta ir neramumus ir va ismete Jusu „blogiuka“ 😉 Tikrai geriau skaitosi, bet… Del visu punktu butu galima gincytis iki nurkitimo (galiausiai, tiesa paaiskes (nors aisku ne visa) istorijos begy), taciau pora pastebejimu… del 2 punkciuko – mastau kaip gali buti, kad tie Mubarako taip engiami Broliukai sugebejo 1/5 parlamento keduciu isitaisyti? ar tik Mubarakui ju nereikejo vakarams pagasdinti… Jie snekejo pries rezima, galbut ir ne is tos varpines (ty su savo tqis religiniais paistalais) bet vis delto snekejo pries rezima, todel mases juos palaike, o Mubaraks jiems medio veikti, kad jie tik sneketu.. Bet nei Egipte nei kitur pasaulyje zmonems nepraslinko pro akis tas faktas, kad i revoliucija Broliukai isijunge tik trecia jos diena…ne jie ja pradejo ir ne jie ja baigs..
    IR siaip didelis Tuniso ir Egipto revoliuciju pasiekimas yra butent minties, kad ne islamas tas tautas isgelbes nuo bado, nedarbo, tironu, amerikonu ir kitokiu negeroviu, o patys zmones nugali baime ir imasi veikti.. Och, stipru, irgi negaliu atsitraukti nuo ziniu…

    • Mubarakas savo laiku LABAI drastiškomis priemonėmis išmušė iš Broliukų norą kariauti, jie dabar siekia valdžios taikiai ir netgi šlipsus pasirišę. Tol, kol jie užsiima socialiniais klausimais ir nesišakoja – juos pakenčia. Parlamente jų nėra kaip partijos, jie ten nepriklausomi deputatai. Gąsdinimui jie gal ir tinka kažkiek, tas tai jooo. Kaslink įsikišimo trečią dieną – jie aiškiai nenorėjo per anksti lįsti į šviesą, nes labai jau daug kartų mokyti. O kaip bus toliau – matysim. Nes šiandieninėmis mano žiniomis gana greit bus dainos, šokiai ir žaidimai. Ant kažkieno kapų.

Komentavimo galimybė išjungta.