Dienos nustebimas: Vokietija išsimokėjo skolas

Taip, taip, Vokietija baigė mokėti skolas už po Pirmojo pasaulinio karo jai paskirtas reparacijas. Kiek ilgokai užtruko, anot BBC, bet geriau vėliau, negu niekad.
Tiesą pasakius, jei ne grobikiškos reparacijos, kurių taip geidė prancūzai, galbūt poversalinė Vokietija būtų galėjusi labiau vystyti ekonomiką ir gerinti savo žmonių gyvenimą. Dabar gi grobuoniška Versalio sutartis buvo koziris Hitlerio rankoje, padėjusi jam ateiti į valdžią. Ir, daugelio istorikų manymu, vienas iš svarbiausių veiksnių, sukėlusių Antrąjį pasaulinį karą.
Laimei, po Antrojo pasaulinio karo, pareikalavusio dar keliasdešimt milijonų žmonių gyvybių, pamoka buvo išmokta (matyt, prancūzai su jų amžinomis ambicijomis būti svarbiausiais buvo pasiųsti tolyn), ir buvo nubausti karą sukėlę vadai, o ne kare dalyvavusi tauta. Tad, regis, Vokietija išsigydė nuo revanšistinio sindromo.

Share

grumlinas

Internetuose dar blaškausi kaip Grumlinas
Įrašas paskelbtas temoje istorija, politika ir pažymėtas .Išsisaugokite pastovią nuorodą.

4 komentarai

  1. Atgalinis pranešimas: Tweets that mention Dienos nustebimas: Vokietija išsimokėjo skolas | Nustebimai -- Topsy.com

  2. vikingas sakė:

    hmmm gal ir keista taip sakyti „kas butu jei butu“, bet jei ne tos repatriacijos nebutu iskiles hitleris… vokietija nebutu laiku sukurusi karines pramones ir man rodos mums visiems butu amen nuo stalino… idomu kaip tuomet atrodytu pasaulio zemelapis ?

Komentavimo galimybė išjungta.