Libija – kas toliau?

Na ką gi, panašu, jog pilietinio karo (ar kas ten tokio vyko) vienas etapas baigtas sulig Muamaro Kadafio nužudymu. Kadafininkai pakrikę ir nebeturi lyderio, kuris galėtų jiems įkvėpti kovinę dvasią. Aišku, gali būti ir kažkas panašaus į partizaninį karą, bet tai turėtų būti greit užgniaužta – sukilėliai (hmmm, kokie jie sukilėliai, jie dabar valdžia), kaip ir kadafininkai, nesicackija su kažkokiomis žmogaus teisėmis ir be jokių skrupulų žudo paimtus į nelaisvę – viename Sirto viešbučių rasta virš pustrečio šimto kadafininkų, nušautų šūviais į galvą, kitame – virš 50, – t.y. ir antipartizaninė kova vyktų pagal geriausius nacių pavyzdžius. Taip kad pakolkas kadafininkams optimaliausia nerti į dugną ir aprimti kuriam laikui. Nes panašu, jog naujoji valdžia greit pradės nebe slaptą, o atvirą tarpusavio kovą – perdaug skirtingos jėgos buvo susirinkusios po kovos prieš Pulkininką Mumu vėliava. Visos tos ginkluotos politinės-religinės-klaninės grupuotės vargu ar paleis iš rankų ginklus, nes bijo kitų, o ir tarpusavio kovų precedentų jau yra. Taip kad dabar prasideda naujas pilietinio karo etapas, kai iš pradžių vyks atskirų grupuočių organizavimasis į vienokus ar kitokius blokus, o paskui tereiks kibirkšties, kad įsiliepsnotų tarpusavio kovos. O tada, žiūrėk, ir kadafininkai galėtų užsiimti kažkokias pozicijas.
Šiaip panašu, kad sukilėlių vadukų pažadas įvesti šariatą, nelaukiant jokių rinkimų, konstitucijų ir panašių demokratinių „nesąmonių“, gana aiškiai parodo, kad jau bandoma apie naująją valdžią sutelkti „Al-Kaidos“ tipo religinius fundamentalistus, kad priešpastatyti juos Kadafį palaikiusiems arba išlikusiems neutraliais genčių klanams, kurie aiškiai nepatenkinti pinigų srautų perskirstymu.
Vienžo, laukiam tolimesnės įvykių eigos.

Hmmm… ką čia dar protingo parašius? Ko gero tai, jog NATO kažkaip labai griežtai ir paskubomis nutraukė visus pagalbos antikadafininkams veiksmus. Kodėl? IMHO lakūnams ir technikai reikia poilsio beigi remonto. O taip pat sukaupti ginkluotės atsargas. Nes Sirijos prezidentas Asadas pakolkas nesusivokė, jog jei jam buvo nekart mandagiai pasakyta liautis tvatijus opoziciją, tai tą reikia ir daryti. Kitaip Vakarams gali trūkti kantrybė ir galima bus rasti patogų pretekstą pradėti kokius nors Sirijos kariuomenės tramdymo veiksmus. Man kažkaip įtartinai pasirodė keletą metų snaudusių Turkijos kurdų sukilėlių kovinės akcijos, kurių metu žuvo ir turkų kariai, ir civiliai. Bitės kažką įtaria™ Panašu, jog staiga gali „išaiškėti“, jog šituos kurdų sukilėių veiksmus inspiravo Sirija, keršydama už Turkijos poziciją Sirijos opozicijos atžvilgiu. O tada Turkija, kuri siekia žūt-būt tapti regiono lydere, gali pravesti kokią nors plačią kurdų pacifikavimo akciją, kuri nesustos ties Sirijos siena, o persiris per ją. O kai turkų tankai ties Damasku susirems su sirų tankais, NATO ateis pagalbon savo narei, kurią skriaudžia diktatoriškas režimas. Fantastika, sakote? Turkams 1974 metais užteko to, kad Graikijoje valdžion atėjo kariškiai, kurių įtakoti Kipro Nacionalinės Gvardijos karininkai nuvertė tuometinį prezidentą Makarijosą ir paskelbė, jog Kipras jungsis prie Graikijos – ir Turkija be jokių abejonių įvykdė intervenciją Kipre ir pradėjo karo veiksmus prieš savo NATO partnerę – Graikiją. Kai reikia – turkų generolai netrypčioja, o veikia.

Share

grumlinas

Internetuose dar blaškausi kaip Grumlinas
Įrašas paskelbtas temoje politika ir pažymėtas , .Išsisaugokite pastovią nuorodą.

12 komentarų

  1. proffanas sakė:

    NATO dingsta, nes JT atima mandatą bombinimams. Kiek pamenu, sutuacija yra būtent tokia; gerasis NATO gi ne savo iniciatyva ten skraidė, o jį įkalbėjo 🙂

  2. ... sakė:

    … kurdai visada buvo Artimųjų Rytų šiknasopis – juos dubasijo visi, kas netingėjo. Klasiokas Rička Laginauskas („Katedra“) išėjo į voiską 1981-ais ir tarnavo tokiame pasienio miestelyje Džulfa, kurio tik pusė priklausė Azerbaidžanui. Tai va, pasirodo ir tais laikais buvo rengiamos net bendros turkų, sirų, irakiečių ir sovietinės armijos operacijos kurdams dubasinti, – mat jų, kaip tarakonų, pilna daugelio ne tik Vidurio Rytų, bet ir Užkaukazės valstybėse, ir visur jie kelią kipišą…

  3. scania sakė:

    Arabų pavasaris švelniai pereina į arabų žiemą 🙂
    Vakarų politikai musulmonams tiekdami ginklus – tikrai viską paskaičiavo? Jau dabar revoliucionieriai degina angliškas ambasadas ir žada tapti giliai musulmoniškomis valstybėmis.
    Gal dėl to tie diktatoriai buvo tokie pasitikintys – gal jie galvojo, kad vakarai supras, kad be jų – tiesiai pas musulmonus?
    http://www.koreatimes.co.kr/www/news/opinon/2011/12/137_100085.html
    Šaltinis – korėjietiškas 😀 Bet šitą dalyką išgirdau per euronews televiziją, ir kitos nuorodos kaip ir neradau 🙂

    • Tiesą pasakius – dabar kaip jau bus – taip jau bus… Nes arabų pasaulis perdaug išjudintas iš pusiausvyros. Belieka laukti

      • scania sakė:

        Na, tie, kas išjudino širšių lizdą – juk nebuvo naivūs? Ne toks darbas, kad naivius laikytų 😀
        O gal širšių lizdo išjudintojai – ne tie, kuriuos įtarinėjom? 😉
        Musulmonams dabar šansai kelis kartus didesni, nei kad savų diktatorių priespaudoj.
        Ir dar – per euronews rodo, o kitur tyla… Kas per mįslė?

        • Žinok, man visąlaik atrodo, kad kažkas JUDA, bet kur-kodėl-kam – kuo toliau, tuo mažiua aišku

          • scania sakė:

            Tai kad kuo toliau, tuo mažiau žinių.
            Tik visokie niekai.
            Net euronews nežiūriu – tik kanalus pliauškindamas jei užtinku ką – bet ir to užtenka, kad nustebčiau! Euronews pasakė, o gūglis nerado užuominų į jokius pasaulio laikraščius – tik Korėjos?!
            Tipo, visos šalys žiūri kiekviena savo šokių šou?

          • Panašu į tai – šokame be panikos, kitaip pašiurpsime

Komentavimo galimybė išjungta.