Kai žodžio laisvė pakyla virš grupuočių interesų

Kolega zeppelinus parašė įdomų dalyką:
2011 birželio 3 d. Ispanijos Aukščiausiasis Teismas priėmė istorinę ir galutinę nutartį.
Nuo šiol Ispanijoje jokių idėjų propaganda negali būti laikoma nusikaltimu!
Netgi tais atvejais, kai tų idėjų šalininkai neigia oficialios Holokausto istorijos doktrinas ar tiesiogiai teisina Vokietijos veiksmus Antrojo pasaulinio karo metais!
Šis sprendimas užbaigė liūdnai pagarsėjusio 1996 m. įstatymų į Ispanijos Baudžiamąjį Kodeksą įvesto straipsnio № 607.2, nukreipto prieš Holokausto istorijos revizionizmą, taikymą.
Įstatymas buvo priimtas konservatyviosios Chosė Marijos Aznaro vyriausybės spaudimu ir sukūrė teisines prielaidas, leidusias traukti baudžiamojon atsakomybėn publicistus, istorikus bei knygų leidėjus, kurių darbuose būdavo hitlerinės Vokietijos vienokių ar kitokių veiksmų pateisinimas bei oficialios Holokausto istorijos versijos kritikos.
Galutinėje Aukščiausiojo Teismo nutartyje pripažįstama, kad šis įstatymas tiesiogiai pažeidė piliečių teisę laisvai reikšti savo nuomonę, kurią jiems garantuoja Ispanijos Konstitucija. Teisėjai atmetė oficiozinės Holokausto istoriografijos gynėjų argumentus, kad revizionistinės Holokausto traktuotės gali būti įžeidžios ar skaudinančios žydų tautybės asmenims bei jų organizacijoms ir todėl prieštarauja kitoms konstitucinėms vertybėms.
Teismo nariai nusprendė, kad jokio asmens ar jų grupės nepasitenkinimas kitų žmonių reiškiamomis mintimis negali būti pagrindas drausti ar riboti piliečiams galimybę išsakyti savo požiūrį.

Holokosto™ šalininkų ir priešininkų galimybės skelbti savo idėjas sulygintos. Gerai tai ar blogai – laikas parodys. Monopolio vienai-vienintelei-tikrajai-tiesai™ praradimas tikrai gali būti skausmingas, nes labai lengva skleisti savo idėjas, kai bet kokia opozcija gali būti užkneckyta teisminiu būdu. Aišku, tai nepaneigia pačio Holokosto fakto (ir čia aš pilnai sutinku, kad Holokostas buvo), tačiau Holokosto™ industrijai tai pirma rimta rakštis užpakalin. Tačiau tai turi būti dar vienas rimtas akstinas įrodyti savo teisybę argumentais, o ne kitos pusės užčiaupimu. Viešas reiškimas nuomonės, kurioje yra neapykantos išraiškos, bet nėra tiesioginio raginimo smurtui – neatimama žmogaus teisė, kurios negalima riboti (jei jau kalbame apie žodžio laisvę). Aišku, visa tai ganėtinai slidu, nes gana sudėtinga nustatyti ribą, ties kuria Holokosto neigimas pereina į nacizmo idėjų propagandą ir smurto kurstymą, kai tiesiogiai raginama imtis prievartos.

Share

grumlinas

Internetuose dar blaškausi kaip Grumlinas
Įrašas paskelbtas temoje istorija, politika. Išsisaugokite pastovią nuorodą.