Įvykiai Libijoje: kas toliau?

Susimąsčiau mažumėlę, kaip čai toliau įvykiai Libijoje klostysis po neskraidymo zonos įvedimo. Smagu aišku buvo paskaityti, koks žviegimas kilo rusiškoje blogosferoje, kuri paskutinėmis dienomis skanduote skandavo: „Šaunuolis pulkininkas, pirmyn!“ 😉 O ir lietuviškoji (kad ir neskaitlinga) prorusiška blogosfera nepasididžiavo prie to kvykimo prisidėti.
Anyway, po neskraidymo zonos paskelbimo Libijos užsienio reikalų ministras paskelbė, jog vyriausybinės pajėgos nutraukia ugnį ir pradeda saugoti civilius. Kaip dabar paaiškėjo, tiesiog buvo tikimasi laimėti bent kažkiek laiko, kad pabandyti užimti Bengazį ir dar kelis likusius opozicijos rankose miestus. Arba bent jau įsitvirtnti tuose miestuose, tuo pačiu apsunkinant kadafininkų pajėgų apšaudymus iš oro – pavojus pakenkti civiliams išauga, sąjungininkai vargu bau ryšis bombarduoti. Tad nereikia stebėtis, kad šįryt sulaukėme dviejų įvykių:
1. Kadafio laiškų JAV prezidentui, kuriame iš esmės grąsinama Al-Kaidos parėmimu, ir Sarkoziui su Kameronu, kur jie iš esmės pasiunčiami Peru kryptimi;
2. aršaus Bengazio ir kitų miestų puolimo, kaip kad Kadafis buvo pažadėjęs nieko ten nepasigailėti (kas gana stipriai suveikė priimant sprendimą dėl neskraidymo zonos), t.y. išskersti savo šalies piliečius.
Taip kad mitas apie ugnies nutraukimą žlugo, panašu, kad Kadafio chebra nutarė tęsti konfliktą. Na ką, prancūzų naikintuvai pradėjo patruliavimą, kur galės pritaikyti savo oro mūšio įgūdžius.

Kalbant apie ateitį. Sukilėliai tekontroliuoja keletą miestų-anklavų. T.y.jų padėtis ganėtinai beviltiška. Bent jau dabar. Įdomu, kaip vystysis situacija, kad Kadafis būtų nuverstas?
Pafantazuokime biškį:
Sąjungininkai turi visų pirma sunaikinti Kadafio aerodromus, priešlėktuvines pajėgas ir aviaciją, kad užtikrinti savo pačių saugumą. Jei viska tai iš esmės tėra technikos klausimas, tai kovinių sraigtasparnių sunaikinimas gali užtrukti – juos lengva paslėpti, jie skraido žemai, o efektyvumas neblogas. Be abejo, valdymo centrų sunaikinimas irgi vienas iš svarbiausių tikslų.
Lygiagrečiai šioms opercijoms, sąjungininkai turi sunaikinti Kadafio antžeminių pajėgų techniką: tankus, artileriją, autoransportą, kad paversti Kadafio kariuomenę daugmaž tuo, kokie yra sukilėliai dabar – ginkluota dezorganizuoata minia.
Tada būtų galima kalbėti apie jėgų išsilyginimą, bet iki pergalės toli. Čia vienas iš galimų sprendimo variantų būtų sukilėlių agentų ir kovinių grupių infiltracija į Kadafio kontroliuojamus miestus ir pasipriešinimo grupių organizavimas. Sukaupus pakankamai pajėgų, pakeliamas sukilimas, kadafininkai nori-nenori turi atakuoti, nukenčia civiliai, o tada sukilėliai šaukiasi sąjungininkų pagalbos. Nelabai švarus, bet ganėtinai efektyvus problemos sprendimo būdas 😉
Nebent sukilėliai turi kur kas rimtesnį palaikymą, nei atrodo iš čia 😉

Share

grumlinas

Internetuose dar blaškausi kaip Grumlinas
Įrašas paskelbtas temoje politika ir pažymėtas .Išsisaugokite pastovią nuorodą.

21 komentaras

  1. Net jeigu tarp jų pasirodytų koks a la Napoleonas ir iškovotų porą Arkolių bei suorganizuotų (nors dalį) sukilėlių į pusėtinai atrodančius kovinius dalinius, tai tik užtęstų konfliktą, kas irgi daug naudingiau Kadafiui nei opozicijai.
    Juolabiau kad, netgi tamstos scenarijus nepavers Kadafio kariuomenės „daugmaž tuo, kokie yra sukilėliai dabar – ginkluota dezorganizuoata minia“.
    Čia, kaip pavadinimas sako, organizacijos, o ne tankų ir helikopterių klausimas.

    • Raktinis žodis buvo: „Pafantazuokime“ 😉
      Be abejo, napoleonų tarp sukilėlių pakolkas nėra. Tačiau su laiku galima pakartoti Irako/Afganistano scenarijų, kai buvo apginkluota ir apmokyta opozicija. Ne mažiau svarbus dalykas – kadafininkai, puldami sukilėlius, rizkuoja kliudyti civilius ir tapti sąjungininkų taikiniu. Tuo tarpu sukilėliai, puldami kadafininkus, tokio pavojaus neturi.
      Tačiau šitamer vyksme pagrindinis dalykas yrA tai, kad nuo sąjungininkų aviasmūgių nenukentėtų civiliai. Va čia yra pagrindinis visos operacijos sėkmės garantas. Nes faršą iš kadafininkų padaryti ne toks sudėtingas dalykas, svarbu, kad nekliūtų nekaltiems žmonėms, kitaip visuomesnės nuomonės pasikeitimas gali būti kritiškas

      • *puldami sukilėlius, rizkuoja kliudyti civilius ir tapti sąjungininkų taikiniu. Tuo tarpu sukilėliai, puldami kadafininkus, tokio pavojaus neturi.*
        *faršą iš kadafininkų padaryti ne toks sudėtingas dalykas*
        Dėl šitų dviejų dalykų nesutikčiau: kaunamasi dėl miestų, todėl kad ir katra pusė atakuotų, rizika civiliams yra, čia abi pusės lygios.
        Antra, Kadafiui liko ištikimi elitiniai daliniai, be to aplamai jo pajėgos geriau organizuotos ir turi aiškia vadovavimo struktūrą, tuo tarpu Liaudies Armija panašesnė į ordą, gentys veikia savarankiškai. Nelabai matau, kaip tokios pajėgos galėtų lengvai „padaryti faršą“ iš organizuotos ir gerai ginkluotos kariuomenės.

        Beje, Liaudies Armija pavaldi (bent kol kas) Pereinamajai Tarybai. O Nacionalinė Libijos opozicijos konferencija turi kokių realių pajėgų? Jie, regis, neprisijungė prie Tarybos. Be to jiems vadovauja Kadafio nuversto karaliaus sūnus, o sentimentai monarchijai lygtais dar jaučiami (bet jau sukileliai tai naudoja karalystės vėliavą ir protestuose paskutinio karaliaus portretų matyti).

        • Kalbant apie „faršą“ – to sukilėliai padaryti (bent jau pakolkas ir dar ganėtinai ilgą laiką) nepajėgūs, čia jau sąjungininkų darbas būtų.
          Kaslink monarchistų-respublikonų – panašu, kad visi tikslai pakolkas tesusiveda į išlikimą (1 etapas) ir Kadafio nuvertimą (2 etapas). Dėl tavo minėtos Konferencijos prisijungimo – man irgi neaiškus tas statusas. Tiesa, monarchistai tesudaro tik dalį tos Konferencijos, nos būtent monarchistinės vėliavos iškėlimas lygtai duoda minčių pamąstymui. Iš kitos pusės – „kad ir velnias, bile ne Kadafis“?

          • Šiaip skaičiau, kad Kirenaika (kur ir vyksta visas veiksmas) tradiciškai laikoma Libijos monarchijos tvirtovę (jie iš ten kile) ir dar pamačiau, kad kaaliaus portretus nešiojasi, tai ir kilo mintis.
            Dėl vėliavos tai visaip gali būti- monarchistai, ją aišku dėl to nešiojasi, bet šiaip tai vienintėlė Libijos vėliavą, neturinti ryšio su Kadafių.

            *Kaslink monarchistų-respublikonų – panašu, kad visi tikslai pakolkas tesusiveda į išlikimą (1 etapas) ir Kadafio nuvertimą (2 etapas)*
            Tarp 1 ir 2 dar gali įsiterpti „razborkės“: regis, tik Kadafio spaudimas apsaugo sukilėlius nuo tarpusavio santykių aiškinimosi. Jeigu tik padėtis stabilizuosis, tai greitai paaiškės, kad žiur paaiškės, kad ne tik monarchistai su respublikonais susimuš, bet ir Tarybos partijos pradės aiškintis kas svarbiausias. O dar ir Liaudies armijos generolams gali ambicijų atsirasti.

            Šitai gali būti viena iš geresnių propogandinių Kadafio kortų: „kaip sau norit, bet vienintėlė alternatyva man, tai antras Irakas ar Afganistanas“.

  2. fanta sakė:

    Kadafis dabar, kaip Landsbergis anuomet- neginkluotas tautos minias organizuoja objektų saugojimui. Kol kas pranešimai buvo, kad tokiu būdu saugomas Tripolio aerouostas ir paties Kadafio rūmai.
    Galima spėti, kad ir tankams saugoti taikių gyventojų bus paorganizuota.

  3. ad sakė:

    Labas,

    gal žinote, kas čia turėta omeny ?

    http://www.state.gov/secretary/rm/2011/03/158658.htm

    Today, I was able to discuss next steps with the full group and also conduct smaller focused conversations with many of my colleagues. I met first with President Sarkozy and Prime Minister Cameron. Both France and the United Kingdom, along with other key partners, have stepped forward to play a leading role in enforcing 1973. We reviewed the latest reports from the ground and discussed how we can work together most effectively in the hours and days ahead, and how we would work very cooperatively with our other partners, including Belgium, Canada, Denmark, Germany, Greece, Italy, Lithuania, the Netherlands, Norway, Poland, Portugal, Spain, Turkey, as well as others that are not in that long list.

    Lietuva paminėta tik dėl to kad NATO narė ?

    • Kiek galima spręsti iš CNN ir kitų – ne vien tik. Ji minima kontekste šalių, kurios pasiųs savo naikintuvus. Žinanat kad Lietuva naikintuvų neturi, nelabai suprantu. galbūt, lėktuvus lietuviams duos? 😉

  4. Gunas sakė:

    Kiek teko girdėti, Lietuva savo žinioje turi kažkokį transportinį lėktuvą, kuriuo naudojasi kartu su kai kuriomis kitomis valstybėmis paeiliui. Ir štai dabar Lietuva užleidžia savo „eilę“ ir leidžia panaudoti lėktuvą humanitarinėms misijoms Libijoje vykdyti. Kiek tai tikra- nežinau, už kiek pirkau- už tiek parduodu.

  5. -> Pseudohistorian – tai Kadafis ir žaidžia laiko tempimą, kad jo priešininkai susiniautų. Įtariu, jis todėl taip ilgai ir išsilaikė, kad sugebėjo būti tarpininku tarp klanų

    • Tai dar ne visai atitrukęs nuo realybės…
      Jeigu jis su sūneliais susilaikys nuo *tyčinių* civilių skerdinių, tai sukileliams šansų nesimato.

      Štai ir „Arabų pavasario“ pabaiga. Diktatorių dar nors vežimų vežk, bet reik manyt visi jie įdėmiai stebi įvykius ir daro tą pačią išvadą: neverta bijoti atviros konfrontacijos su sukilėliais.

      • Tai Jemene ir Bachreine tą atvirą konfrontaciją jau bando taikyti. Nors aš įtariu, kad Bachreine sprendimą sutvatyti sukilėlius priims (jei jau nepriėmė) Saudo Arabija – nafik jiems reikia gresiančios respublikos. Kaslink Jemeno – ten valdžiai pasisekė, kad Kadafis pirmas po karšta ranka pakliuvo…

  6. Eimantas sakė:

    Laukiam naujos apžvalgos 🙂

    • Dirbame šia kryptimi – uždusi skaityti 😉

      • Eimantas sakė:

        Aš smalsus, taip lengvai nenudusinsi. O apžvalgoj pasigedau kareivukų dėliojimo, neaišku, ar kas pasikeitė geografijoj per paskutinę savaitę, ar tiesiog JTO uždėjo savo sunkų delną ant žydro Libijos dangaus ir pasakė ‘Ša, dabar čia mano žaidimų aikštelė’ ?

        • Hmmm… reiks gal ryt kažką padėlioti, nors padėtis aiški: JTO tvatyja viską, kas juda, kadafininkai neprarnda vilties užimti Misratos miestą, palikę Bengazį. Kitur abi pusės per skystos, kad kažką esminio padarytų.
          Kaslink kareivukų – nu turi Libija kupetą tos technikos. Bet… pasenusi, dalinai be atsarginių dalių, plius realiai nematau kariškių tame reikale

Komentavimo galimybė išjungta.