Įvykiai Egipte: Fear has been defeated. There’s no turning back.

Šita frazė, nuskambėjusi prieš gerą savaitę, turbūt geriausiai apibūdina Egipto žmones, išdrįsusius mesti iššūkį, regis, neįveikiamam režimui.
Girdėjau tą tekstą skaitant per CNN, padarė didžiulį įspūdį, tad sumąsčiau jį susirasti ir dar kartą persiskaityti. Radau, rekomenduoju. Ir norisi tikėti, kad taip bus ir toliau:
Some are Islamists, there’s no doubt about that. But this goes beyond one religion or party. That’s not why they’re here. They speak about freedom and fairness and justice. They speak about the things all of us say that we want. You never really heard that in Egypt in the past, at least not openly called for in the streets. Fear has been defeated. There’s no turning back.


Taip, išėjus Mubarakui, Artimųjų Rytų stabilumas pakibo ore. Apmirė Izraelis, laukdamas, ką darys buvęs geriausias sąjungininkas. Nekantriai trypčioja Iranas, tikėdamasis dar vienos teokratinės diktatūros sukūrimo. Apšalę laukia rytojaus arabų šalių vadai ir vadukai. Juokiamasi: tuose kraštuose greit uždraus penktadienius: Tuniso valdovas pabėgo penktadienį, Egipto valdovas atsistatydinio penktadienį, kas nutiks sekantį penktadienį.
Mums, gyvenantiems viskuo pertekusiose Europose, sunku suvokti, kaip galima išgyventi už porą dolerių per dieną. Dvidolerinis režimas užtikrino stabilumą, taip reikalingą Vakarams, bet Vakarai „vieną dėjo, du minty“ ant paprastų žmogelių. Dabar gi atėjo metas, kai tie žmogeliai parodė, kad jie nėra dulkės vėjyje. Ir kai kuriems iš mūsų darosi baisu. Vienienms todėl, kad jie nesupranta, kas ten vyksta. Kitiems todėl, kad supranta.

Share

grumlinas

Internetuose dar blaškausi kaip Grumlinas
Įrašas paskelbtas temoje politika ir pažymėtas .Išsisaugokite pastovią nuorodą.

4 komentarai

  1. Taškas sakė:

    Laisvė, lygybė, brolybė.
    Šis Prancūzijos didžiosios revoliucijos šūkis- idealus . Deja, tik teoriškai…

    Tas saldus žodis- laisvė.
    Praktikoje gi tai būna laisvė nuo lygybės ir brolybės. Deja…

    • Matai, jei jau kariškių atėjimas į valdžią atrodo kaip ryškus progresas, tai kiek užmūčyta liaudis turi būti…

  2. Mantas sakė:

    „Mums, gyvenantiems viskuo pertekusiose Europose, sunku suvokti, kaip galima išgyventi už porą dolerių per dieną.“

    Nežinojau, kad tamsta emigravęs į viskuo pertekusias Europas… Nes, pvz. man., kursai įeina į mums, jei turima omenyje apskritai Europiečius, gyvenančiam Lietuvoje puikiausiai suvokiama, ką reiškia gyventi šešių asmenų šeimoje, kurių dirbantis tėra vienas ir gauna minimumą. Na, bet tai buvo seniau… O ir dabar, pažiūrėjus į kainas, atrodo, geriau gyventi už porą dolerių dienai, bet išleisti kur kas mažiau viskam…

    • Europoje, o ir Lietuvoje, yra galimybė dar gauti kažkokių pašalpų, stoti į darbo biržą, emigruoti etc.
      Egipte to nėra. Ten skurdas be prošvaisčių. Jei net geriamą vandenį mečetėse dalina kaip labdarą.

Komentavimo galimybė išjungta.